Produkty regionalne

Drukuj PDF
Produkty Regionalne to produkty wytwarzane tylko w niektórych regionach Unii Europejskiej, a ich nazwa i technologia wytwarzania są prawnie chronione. Do indywidualizacji produktów  służą oznaczenia geograficzne - Chronione Oznaczenie Geograficzne i Chroniona Nazwa Pochodzenia. Wskazują one na pochodzenie produktów regionalnych, z których słynie dany region  (bezpośrednio lub pośrednio).
Produkty Tradycyjne charakteryzują się w głównej mierze Świadectwem Szczególnego Charakteru – Gwarantowaną Tradycyjną Specjalnością, gdzie specyficzny charakter produktu musi wynikać z tradycji oraz produkt musi posiadać cechy, które odróżniają go od innych produktów.
Przyznanie w/w oznaczeń zwiększa konkurencyjność wyrobów i może również być poważnym elementem oddziaływania na potencjalnego klienta. Produkt, którego pochodzenie jest gwarantowane przez Unię Europejską, współtworzy wizerunek obszaru swojego pochodzenia i tym samym zachęca do odwiedzenia danego regionu (oddziaływując jednocześnie na rozwój turystyki). Warto zwrócić uwagę, że konsument mający dostęp do produktu wyższej jakości, zapoznaje się jednocześnie z jego producentem oraz środowiskiem naturalnym i kulturowym, w którym wyrób powstawał. Poprzez związek produktu
z regionem, zakup staje się początkiem kontaktu z wyjątkową kulturą, tradycją, historią, społecznością i przyrodą danego obszaru.
W Polsce, podobnie jak we Włoszech, powstała (na szczeblu krajowym) Lista Produktów Tradycyjnych z produktami wpisanymi tam z uwagi na wyjątkowe cechy lub właściwości, które wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji, tj. metod wykorzystywanych od co najmniej 25 lat. Stworzenie Listy ma na celu zidentyfikowanie wytwarzanych w kraju produktów tradycyjnych oraz pogłębienie wiedzy konsumentów na temat tradycyjnej żywności i polskiego dziedzictwa kulinarnego, a co za tym idzie zwiększenia ich zainteresowania tego typu produktami, mającego bezpośredni związek z możliwością wzrostu dochodów wytwórców tradycyjnego jadła.

Nasza szkoła, zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, podjęła działania w zakresie opracowania i sposobu wypromowania Produktu Regionalnego
i Tradycyjnego. Nauczyciele i uczniowie wszystkich klas zostali zapoznani z informacjami opracowanymi przez Europejską Debatę Publiczną, Urząd Komitetu Integracji Europejskiej i Ministerstwo Spraw Zagranicznych tj.: charakterystyka produktu regionalnego i tradycyjnego, rodzaj produktów możliwych do zarejestrowania oraz procedurę składania wniosków o rejestrację produktu.
Uczniowie zapoznani zostali także z produktami z naszego regionu wpisanymi na listę Produktów Tradycyjnych, tj.: Kodeński chleb razowy, Nektar św. Eugeniusza, Parowańce z kaszą jaglaną, Parowańce z serem, Sękacz podlaski.
W ramach podjętych działań w zakresie opracowania i wypromowania przez szkołę Produktu Regionalnego i Tradycyjnego ogłoszony został konkurs na przepis na Produkt Regionalny lub Tradycyjny. W konkursie który trwał od 26.01.2009r. do 16.02.2009r. wzięli udział zarówno uczniowie , jak i nauczyciele. Zgłoszono 10 propozycji przepisów w kategoriach: gotowe dania i potrawy oraz napoje alkoholowe i bezalkoholowe. Po rozpatrzeniu zgłoszonych propozycji komisja konkursowa w składzie: Janina Jakubska - kucharka, Irmina Baran – nauczyciel biologii i opiekun samorządu uczniowskiego i Monika Semczuk – pedagog szkolny rozstrzygnęła konkurs, wybierając przepis na potrawę serwowaną w szkolnej stołówce „Pierogi leśniańskie z soczewicą”.
 
Zainteresowanych szczegółowymi informacjami dotyczącymi Produktu Regionalnego
i Tradycyjnego oraz Listą Produktów Tradycyjnych, produktów zarejestrowanych oraz podlegających tymczasowej ochronie krajowej odsyłamy na stronę internetową Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi: www.minrol.gov.pl, zakładka Produkty Regionalne
i Tradycyjne.

 

Facebook

  • 1.JPG
  • 1a.JPG
  • 1b.jpg
  • 1c.JPG
  • 1d.JPG
  • 1e.JPG
  • 1f.JPG
  • 1g.JPG
  • 1h.JPG
  • 1i.JPG
  • 1j.JPG
  • 1k1.JPG
  • 1k2.JPG
  • 1k3.JPG
  • 1k4.JPG
  • 1k5.JPG
  • 1k6.JPG
  • 1k7.JPG
  • 1k8.JPG
  • 1k9.JPG
  • 20.JPG
  • 21.JPG
  • 22.JPG
  • 23.JPG
  • 23a.jpg
  • 24.jpg
  • 25.JPG
  • 26.JPG
  • 27.JPG
  • 28.jpg
  • 29.JPG
  • 30.JPG
  • 31.JPG
  • 32.JPG
  • 33.JPG
  • 33a.JPG
  • 33b.JPG
  • 33c.JPG
  • 34.JPG
  • 35.JPG
  • 36.JPG
  • 36a.JPG
  • 37.JPG
  • 38.JPG
  • 39.jpg
  • 39a.jpg
  • 39b.jpg
  • 40.jpg
  • 41.JPG
  • 42.jpg
  • 43.JPG
  • 44.jpg
  • 45.jpg
  • 46.JPG
  • 47.JPG
  • 48.JPG
  • 50.jpg
  • 51.JPG
  • 52.JPG
  • 53.JPG
  • 54.JPG
  • 55.JPG
  • 56.JPG
  • 57.jpg
  • 58.jpg
  • 59.JPG
  • 60.JPG
  • 60a.JPG
  • 61.JPG
  • 62.JPG
  • 63.jpg
  • 64.jpg
  • 65.JPG
  • 66.JPG
  • 67.JPG
  • 67a.JPG
  • 67b.JPG
  • 68.jpg
  • 69.jpg
  • 70.jpg
  • 71.jpg
  • 72.jpg
  • 73.jpg
  • 73a.jpg
  • 74.JPG
  • 75.JPG
  • 76.JPG
  • 77.JPG
  • 78.JPG

Od roku 2007 Szkoła  prowadzona jest przez Ministra Rolnictwa
i Rozwoju Wsi


KWALIFIKACYJNY KURS ZAWODOWY

Aktualności
Plan zajęć